hogyan zajlik a fotózás?

Találkozz velem!

Habár személyes meggyőződésem, hogy elengedhetetlen a fotós részéről, hogy szenvedélyesen szeresse a fotózást, az embereket, a jó képek másik összetevője is legalább ennyire hangsúlyos. Vagyis hogy az alanyok fesztelenül, jól érezzék magukat a fotózás egész ideje alatt. A képek nem hazudnak, így a görcsösség, a feszélyezettség elronthatja az oly nagy izgalommal várt fényképeket. Éppen ezért szeretek találkozni a leendő fotóalanyaimmal. Beszélgetés során kicsit megismerjük egymást, amitől elmúlik a fotózásra az ’idegen’ érzés, sőt reményeim szerint kialakul egy kellemes, laza, vidám és bizalmi légkör, amelyben bátran elmondjátok, hogy milyen képek a titkos vágyaitok. E beszélgetés alkalmával el kezdünk tervezgetni, hogy milyen jellegű (családi fotózás, jegyes fotózás stb.) fotózásra érkeztek majd hozzám vagy megyek én hozzátok.

Ötleteljünk!

Ötletelünk a képek stílusáról (például vintage), a lehetséges helyszínekről (stúdió vagy szabadtéri), a fotózás időtartamáról, hogy mit hozz vagy hozzatok magatokkal (ruhák, kiegészítők) és igény szerint a lehetséges kiegészítő szolgáltatásokról (sminkes, fodrász). A fotózásnak és a képeknek is csak a képzelet szab határt, s ezt komolyan így gondolom! Ezért arra bíztatlak, hogy már a találkozásunk előtt vesd rá magad bátran az internetre és keresgess képeket, amelyek tetszenek. Hidd el, még ha tele is vagy elképzelésekkel, a neten biztosan találsz valami újat, amit szívesen kipróbálnál. Számtalan képmegosztó oldalon kutakodhatsz és csenhetsz ötletet beállításról, helyszínről, hangulatról. Gyerünk, ne fogd vissza magad! Akkor sem kell kétségbeesni, ha nincsenek elképzeléseid, mert nekem mindig vannak, akár helyszínre, akár stílusra, akár hangulatra vonatkozóan.

Mutasd magad!

Ne szerénykedj, pakolj csak meg nyugodtan akár egy bőröndöt ruhákkal és kiegészítőkkel, hozhatsz ékszereket, kesztyűket, kalapokat, jellegzetes sport öltözetet, fejhallgatót, motoros szerkót, játékokat a gyerkőcnek. Ahány összeállítás annyiféle arcodat tudod megmutatni! Ne feledkezz meg a hobbidról sem! Kreatív, frappáns és egyedi képek szoktak születni, az olyan pillanatokból, amikor bemutatót tartanak az alanyok a hobbijukból. Szóval, ha játszol valamilyen hangszeren és el tudod hozni, ha sportolsz valamit (foci, tenisz, golf, gördeszka stb.), ha van egy vagy több kreatív hobbid (festés, tánc stb.), semmiképpen se hagyd otthon, hiszen az a személyiséged egy szelete! Ha van házikedvenced, legyen az kicsi vagy nagy, örömmel látom a fotózáson. Az ember és állat barátainak kapcsolata mindig egészen különleges, így bensőséges vagy épp humoros pillanatok örökíthetőek meg egy ilyen fotózáson is!

Amikor Te vagy a középpontban

A kellemes hangulatú megbeszélésünk és ötletelésünk után már csak ki kell bírni a fényképezés izgalmas napjáig. Még ezekben a napokban is lehet nyugodtan ötleteken tanakodni és kicsit izgulni is szabad, mert bevallom én is szoktam, hiszen minden fotózás sajátságos atmoszférájú a szereplők egyéniségéből fakadóan. A fényképezés első perceiben újra átbeszéljük az ötleteket, beállításokat. Eközben én már teljesen rád és rátok hangolódom, humorral s jókedvvel igyekszem feloldani a kezdeti izgulást, mert a fotózás olyan élmény kell hogy legyen, amiről nem szívesen mész haza. Többféle beállítással, többféle szettel, többféle hangulattal fogjuk közösen elkapni a legjobb pillanatokat és többször is megmutatom menetközben a készülő képeket. Bizony, ez egy bizalmas közös munka lesz annak érdekében, hogy pontosan azt kapd, amiért eljöttél hozzám a fényképezésre.

Végső simítások

A fotózás végén adom át az előzetesen megbeszélt darabszámú fotókat. Ezekre alapretusálás kerül, mint vágás és színhelyesség. Azonban ezekből, az előzőleg megbeszélt számban kiválaszthatjátok, hogy melyekre kerüljön teljes retusálás (kisebb ráncok, bőrhibák javítása stb.). Az egész fotózás záró mozzanata, amikor átadom a képeket egy USB flash tárolón és Te/Ti elégedetten, új élménnyel gazdagabban mentek haza.